Agurkas: nauda sveikatai ir panaudojimas virtuvėje
Agurkas (lotyniškai – cucumis) priklauso moliūginių augalų šeimai. Tai unikalus šliuožiantis augalas, kurį Lietuvoje įprasta auginti šiltnamiuose. Agurkai mus džiugina dailiais geltonais žiedais, o jiems apsivaisinus – puikiais maistingais vaisiais. Agurko gimtinė yra Pietų Azija, tačiau šiandien agurkas auginamas kone visame pasaulyje. XVII amžiuje egzistavo nusistatymas prieš nekeptas daržoves. Tuo laiku leidžiamuose sveikatos leidiniuose pasirodė keletas straipsnių, kuriuose buvo teigiama, kad nekeptos daržovės platina įvairias ligas ir jas reikėtų drausti valgyti vaikams. Kurį laiką agurkas išgyveno krizę ir ši puiki daržovė buvo laikoma tinkama tik gyvuliams šerti. Esama teorijų, kad iš čia ir kilo daržovės pavadinimas: senojoje anglų kalboje agurkas buvo vadinamas žodžiu „cowcumber“ („cow“ lietuviškai – karvė).
Valgydami agurkus gauname daug įvairių maistinių medžiagų, be to, agurkai nėra kaloringi, todėl puikiai tinka dietinei mitybai. 4 procentus agurko masės sudaro angliavandeniai. Organizmui angliavandeniai yra energijos šaltinis, todėl agurkų būtina valgyti vaikams, sportuojantiems žmonėms, juos tinka pasiimti į keliones. Agurkuose esantis vitaminas K gerina kraujo krešumą, yra susijęs su kaulų sveikata. 142 gramai pjaustyto agurko organizmui suteikia 10,2 mikrogramus vitamino K. Moterims virš 19 metų kasdien reikėtų gauti 90 mikrogramų vitamino K, to paties amžiaus vyrams – 120 mikrogramų. Minėtame agurkų kiekyje taip pat yra apie 19,9 miligramų kalcio. Suaugusiam žmogui per dieną reikėtų suvartoti 1,000-1,200 miligramus kalcio. Beje, būtent kalcio įsisavinimą pagerina vitaminas K, todėl kartu šios maistingosios medžiagos veikia net efektyviau. Agurkuose esama ir vitamino D, kuris taip pat susijęs su gera kaulų būkle.
Skaityti visą straipsnį “Agurkas: nauda sveikatai ir panaudojimas virtuvėje” »